check
האגודה הישראלית לטרשת נפוצה | ביה"ס לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית ע"ש פול ברוולד

האגודה הישראלית לטרשת נפוצה

האגודה לטרשת נפוצה מפעילה מגוון של שירותים חברתיים לחולי טרשת נפוצה ובני משפחותיהם.

השירותים כוללים, בין היתר: 21 קבוצות תמיכה אשר  פועלות בחלקי הארץ השונים, "קו חם" לחולים ובני משפחותיהם, יעוץ והכוונה של עובדת סוציאלית, ייצוג אוכלוסיית היעד אל מול משרדים ממשלתיים ומוסדות ציבור, ייעוץ משפטי, ארגון ימי עיון וימי נופש, פרסומים בכתב ועוד (מצ"ב פעילויות האגודה).

 

קבוצות התמיכה השונות מאפשרות קשר בלתי אמצעי בין אנשי מקצוע לבין אוכלוסיית החולים, ומהוות את אחד מעמודי התווך בפעילות האגודה. באמצעות קבוצות אלה נפגשים החולים ובני משפחותיהם עם אנשים אחרים שסובלים מבעיות דומות ויש להם תחומי עניין משותפים. במסגרתן ניתנת לחולים אפשרות לפרוק מתחים, לחלוק בעיות, להתייעץ ולהתמודד עם קשיי המחלה.

 

מחלת הטרשת נובעת מפגיעה באזורים שונים של מערכת העצבים המרכזית, והיא מאופיינת במכלול של תסמינים פיסיים וקוגניטיביים. לפעמים החולים סובלים מתסמינים דומים ולפעמים תסמינים שמופיעים אצל האחד אינם מופיעים אצל אחרים. התסמינים כוללים, בין היתר: עייפות מתמדת, תחושות נימול באזורים שונים של הגוף, פגיעות בראייה, קשיים בדיבור, שיתוקים ומגבלות מוטוריות עד לכדי הזדקקות לעזרים טכניים כמו הליכונים וכסאות גלגלים. בשלבים הראשונים של המחלה וכשהפגיעה אינה קשה, נוטים החולים לנהל אורח חיים נורמטיבי, כולל השתלבות בלימודים ובעבודה. בשלבים מתקדמים של המחלה, וכשהפגיעה קשה יותר, חלק מהחולים מאבד מיכולת התפקוד והוא נאלץ להיעזר בבני משפחה ובמטפל צמוד. הקשיים הפיסיים מלווים לעיתים בתגובות רגשיות, חרדות וקשיי הסתגלות למגבלות הנובעות מהמחלה ולסביבה החברתית אתה מצוי החולה בקשר יומיומי. מענה לחלק מהקשיים האלה ניתן באמצעות קבוצות התמיכה והליווי הפרטני.

 

בירושלים מפעילה האגודה שלוש קבוצות תמיכה. אוכלוסיית היעד הנה מגוונת והיא כוללת גברים ונשים, צעירים ומבוגרים, רווקים, נשואים, הורים לילדים, תושבים ותיקים ועולים חדשים מעדות שונות וברמות שונות של מוגבלות.

הקבוצה הראשונה נועדה לאוכלוסייה מבוגרת יחסית בשלבים מתקדמים של המחלה.

הקבוצה השנייה נועדה לאנשים צעירים יותר שרובם משולבים בחיי עבודה, לימודים וטיפול במשפחה. הקבוצה השלישית נועדה לנשים דוברות ערבית.

 

 

כל סטודנט/ית שיבחר להתנסות במסגרת טיפולית זו יוכל לחוות קשר אישי עם חולה אחד או בן משפחתו, לעמוד בקשר עם שירותים בקהילה ולצפות, פעם בחודש, בפעילותה של קבוצת תמיכה.

ההשקעה תהיה בהיקף של שעתיים בשבוע, ותכלול, בין היתר, ביקורי בית, יצירת קשרי אמון, הקשבה לצורכי המטופל/ת, אבחון נושאים מרכזיים להתייחסות, קביעת מטרות טיפוליות והכנת תוכנית התערבות שנתית. דרכי ההתערבות עשויים לכלול: מתן תמיכה, הפגת מתחים, ליווי ותיווך עם מוסדות רפואיים, טיפוליים ותעסוקתיים, שיפור דרכי תקשורת עם בני המשפחה ומציאת פתרונות הולמים לבילוי שעות הפנאי ועוד.

הצפייה בקבוצה תהיה חלק מההשקעה ולא בנוסף: בימי ראשון בין השעות 18:00-20:00 או בימי רביעי בין השעות 17:00-19:00 או בימי שלישי בין השעות 16:00-19:30, תלוי בקבוצה שתיבחר.

 

האגודה מחפשת סטודנטים דוברי עברית, רוסית וערבית. סטודנטים דוברי ערבית יוכלו לעבוד עם חולי טרשת נפוצה, גם בצפון הארץ, ולצפות בקבוצת התמיכה המתקיימת בנצרת.

 

בצמוד לעבודה המעשית, תינתן הדרכה שבועית קבוצתית בת 45 דקות או דו שבועיות בהיקף של שעה וחצי. המפגשים עם המטופלים או עם מוסדות הרלוונטיים ייעשו בשעות גמישות, בהתאם לצורכי המטופל, פעילות השירותים וזמינות הסטודנטים. ההדרכה השבועית תינתן באוניברסיטה, במקום ובשעות שיתואמו מראש. הוצאות הנסיעה בתחבורה ציבורית יכוסו ע"י האגודה לטרשת נפוצה.

 

ג'נין ווסברג -   מנכ"ל האגודה              

 

אסנת שיזף  -  מנחת קבוצות ורכזת קב' התמיכה באגודה לטרשת נפוצה-   עו"ס   M.A.