פרקטיקום

 

הפרקטיקום הוא מסגרת לימודית המחברת בין התיאוריה לפרקטיקה וכוללת התנסות בשדה, הדרכה קבוצתית ו/או הדרכה אישית.

הפרקטיקום מתקיים יום בשבוע, בנוסף ליום הלימודים, במשך שתי שנות הלימוד לתואר המוסמך והוא מלווה בהדרכה פרטנית אשר במקרים רבים אינה מתקיימת באוניברסיטה. 

 

מסגרות הפרקטיקום

במגמת הדרכה וייעוץ - הפרקטיקום מתקיים במסגרות קבוצתיות לגיל הרך כמו מעונות יום לגיל-הרך ומשפחתונים ומלווה את עבודת הצוות. בשלב הראשון הסטודנטיות והסטודנטים לומדים להכיר ולהעריך צרכים של ילד או ילדה במסגרת החינוכית ובהקשר המשפחתי והקהילתי וכן להכיר ולהעריך את הצרכים של קבוצת ילדים וילדות, של הצוות ושל ההורים ובוחנים באיזו מידה המסגרת החינוכית מציעה מענה לצרכים אלו. 
השלב השני כולל התנסות בדרכי התערבות מגוונות: יצירת אינטראקציה משמעותית עם ילד או ילדה באמצעות התבוננות, משחק ושיחה, הדרכת הצוות, מתן מידע וייעוץ להורים.

 

במגמת טיפול בריאות הנפש - הפרקטיקום מתקיים במסגרות לילדי בסיכון ולמשפחות במצוקה כמו מעונות רב-תכליתיים ומרכזים טיפוליים לגיל הרך. הסטודנטיות והסטודנטים עובדים עם הצוות החינוכי והטיפולי, עם המשפחות ועם הילדים והילדות ומשתלבים בתוכנית התערבות שנקבעת בהתאם למאפייני הילד או הילדה, המשפחה, המסגרת החינוכית ומטרות ההתערבות. 

 

מסגרת הפרקטיקום מהווה מקום ליישום הנלמד בקורסים התיאורטיים. ברוב הקורסים התיאורטיים ישנן מטלות שצריך לבצע בפרקטיקום כמו: תצפיות, התערבות עם ילד או ילדה, התערבות עם משפחה, הדרכת צוות, ניתוח מקורות ההשפעה של הקוריקולום, בחינת איכות החינוך-טיפול של המסגרת ועוד.

 

ההדרכה בפרקטיקום

מטרת ההדרכה היא תמיכה בהתפתחות האישית והמקצועית של כל סטודנט וסטודנטית.

ההדרכה מתקיימת בתדירות של אחת לשבוע במגמת בריאות הנפש ואחת לשבועיים במגמת הדרכה וייעוץ, כל פגישת הדרכה נמשכת שעה (60 דקות). במרבית המקרים ההדרכה אינה מתקיימת באוניברסיטה ביום הלימודים אלא על פי קביעה מראש בין המדריכה והסטודנ.ית. תיאום זה מחייב גמישות מירבית וכן פניות. 

תכני ההדרכה מתייחסים להתפתחות המקצועית של המודרכת, להתנסויותיה, למקצועה ומקצועיותה וקיים דגש על אתיקה מקצועית.

סגל המדריכות בפרקטיקום הוא חלק מסגל התכנית. מרבית המדריכות הן בוגרות התכנית וממלאות כיום תפקידים מרכזיים בתחום הגיל הרך בישראל.